NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Testaankoop
Mosselen

2Link.be / Dochters / Mosselen / Weblog

Geplaatst 18 Juli 2007, 12:34

'Mosselprijzen met een derde omhoog'De prijs voor Zeeuwse mosselen gaat in Nederland vanaf morgen met ongeveer een derde omhoog, zo laat de vereniging van de handelaars van Zeeuwse mosselen, 'de Mosselhandel', weten. Ook in BelgiŽ zal de prijsstijging zich op korte termijn laten voelen.

Veel vraag
Door de grote vraag naar Zeeuwse mosselen en de beperkte aanvoer, stijgen de inkoopprijzen op de veiling. De Nederlandse mosselhandelaren voelen zich dan ook gedwongen om de verkoopprijs van mosselen te verhogen, aldus de Mosselhandel. "Dat zal met ongeveer een derde zijn, maar het kan ook meer zijn", aldus Jaap Holstein, secretaris van 'de Mosselhandel'.

Kwaliteit
De kwaliteit van de mosselen is dit seizoen goed, waardoor de vraag groot is. Het aanbod van Zeeuwse mosselen is echter te laag om aan die vraag te voldoen. De kwekers hebben hun vooruitzichten zelfs bijgesteld, zo luidt het.

"Er is al enige jaren schaarste op de mosselmarkt en dit jaar was op verschillende mosselkweekpercelen de opbrengst lager dan verwacht. Samen met de overheidsbeperkingen veroorzaakte dit een beperkte aanvoer", aldus Holstein.

De mosselprijzen in BelgiŽ zullen niet morgen al de hoogte inschieten, verwacht Holstein, maar "het is een kwestie van dagen, hooguit een week".

Verliezers
De vereniging is niet gelukkig met de hogere prijzen. "Er zijn alleen maar verliezers. Het liefst zouden we een hoge aanvoer gekoppeld zien aan een goede kwaliteit", besluit Holstein. (belga/hln)Geplaatst 21 Juni 2007, 13:36

'Binnen twee weken eerste Zeeuwse mosselen'De eerste Zeeuwse mosselen van het nieuwe seizoen zullen binnen twee weken in de Vlaamse winkels liggen en in de horeca geserveerd worden. Dat blijkt uit de eerste proef van de nieuwe mosselen vandaag in het Nederlandse Yerseke.

"Betere kwaliteit"
"De mosselen zijn nu absoluut van een veel betere kwaliteit dan vorig jaar", weet Hans Van Geesbergen, secretaris van de producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur.

Rampjaar
"De kleinste mosselen hebben nu reeds een vleesgewicht van 21 procent, er zijn er ook al die 30 procent bereiken", aldus Van Geesbergen die erop wees dat er vorig jaar rond dezelfde tijd mosselen waren die zelfs het minimum vleesgewicht van 16 procent niet bereikten. Vorig jaar was dan ook een rampjaar voor de Nederlandse mosselindustrie.

Krabbetjes
In tegenstelling tot vorig jaar zijn de mosselen nu ook vrij van krabbetjes. "2006 was een erg vervelend jaar, maar gelukkig levert de natuur ook betere jaren", zei Van Geesbergen die verwacht dat de mosselkwekers de eerste mosselen volgende week kunnen aanvoeren, waardoor ze de week daarna in de winkel zullen liggen.

Mosselzaad
De betere kwaliteit van de Zeeuwse mossel dit jaar en de grotere hoeveelheid mosselzaad, al zal dat pas in juli echt duidelijk zijn, betekent ook een economisch herstel voor de mosselkwekers. "Vorig jaar waren er zelfs kwekers die geen mosselen konden leveren. Er zijn er dus die reikhalzend uitkijken naar dit seizoen", zei de secretaris van de producentenorganisatie.

Meer mosselen
Van Geesbergen verwacht dat er dit seizoen meer mosselen geleverd worden dan vorig jaar, al is het nog niet duidelijk hoeveel. "Vorig jaar hebben we 30 miljoen kilogram mosselen geleverd. Dit jaar zal het meer zijn, maar of het 40, 45, of 50 miljoen is, moet nog blijken."

Hittegolf
Een hittegolf tijdens de komende weken kan nog steeds roet in het eten gooien van de Zeeuwse mosselkwekers. "Maar toch zal het dan niet zo erg zijn als vorig jaar, want dit jaar is de temperatuur geleidelijk gestegen. Vorig jaar hadden we te maken met een zeer koud voorjaar en een zeer warme zomer", besloot de man.

Kostprijs
Hoeveel de mosselen binnen twee weken in de Vlaamse winkels en in de restaurants zullen kosten, is volgens Ron Barbť, voorzitter van de Nederlandse Mosselhandel, nog niet duidelijk, daar is het nog te vroeg voor. "Het is wachten op de eerste veilingen", aldus Barbť. (belga/hln)

Meer berichten

OnderwerpToegevoegd
Mosselprijzen met een derde omhoog 18 Juli 2007, 12:34
Binnen twee weken eerste Zeeuwse mosselen 21 Juni 2007, 13:36
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2020 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn